Verjaardag

De verjaardag is de dag waarop men zijn of haar geboorte viert. Dit heeft betrekking op mensen, maar het vieren van een verjaardag kan ook betrekking hebben op bijvoorbeeld de oprichting van een bedrijf of vereniging. Men spreekt dan vaak van een jubileum of eenlustrum. Er zijn mensen die de verjaardag van hun huisdier vieren.

In veel landen, waaronder Nederland en België, komt de verjaardag overeen met de geboortedag. Wie ooit op 20 juni geboren is viert zijn of haar verjaardag ieder jaar weer op 20 juni.

Mensen die op 29 februari geboren zijn vieren dit meestal op 28 februari of 1 maart. Ook als men op een andere dag geboren is wordt de verjaardag om praktische redenen wel eens op een andere dag gevierd.

In sommige landen of culturen viert men de verjaardag niet op de datum van de geboortedag, maar op de naamdag, de dag van de heilige waarnaar men vernoemd is.

Verjaardagstradities
Thuis wordt er een verjaardagsfeest gegeven, waarbij de gasten een cadeautje meebrengen om de jarige te bedanken en te feliciteren met zijn verjaardag. Wie niet kan komen kan de jarige een verjaardagskaart sturen om hem/haar te feliciteren en een prettige dag toe te wensen.

Kinderen op een verjaardagsfeest
Jarige kinderen worden op school toegezongen en mogen trakteren. Ook bij volwassenen op het werk komt dat voor. ’s Middags worden er kinderen thuis uitgenodigd. In de westerse cultuur is het gebruikelijk dat de woonkamer wordt versierd met slingers en ballonnen. Op de taart staan kaarsjes, één voor elk levensjaar van de jarige. De regel is dat de jarige, voordat de taart wordt aangesneden, alle kaarsjes in een keer uitblaast.

Vanouds worden er op het kinderfeest spelletjes gedaan, zoals koekhappen. De ouders hebben daarbij de regie. Tegenwoordig is het niet ongebruikelijk dat er een feestelijk uitstapje wordt gemaakt, met een bezoek aan een bowlingbaan of zwembad, waarbij de ouders, ondanks de soms niet geringe kosten, niet willen onderdoen voor de ouders van de andere kinderen. De kinderen die voor het feest zijn uitgenodigd mogen soms zelfs blijven logeren. Dat heet “een slaapfeestje” of “pyjamafeestje” en is vooral bij de meisjes populair.

Een aantal kroonjaren is genoemd naar Bijbelse personen. Is de jarige een vrouw, dan wordt in plaats daarvan vaak de vrouw van de Bijbelse persoon genoemd.

50 jaar: Abraham (of Sara)
60 jaar: Isaak (of Rebekka)
70 jaar: Jacob (of Rachel)
80 jaar: Jozef (of Asnat)
90 jaar: Efraïm
100 jaar: Metusalem
Deze benamingen berusten niet op de leeftijd die door die personen bereikt werd. De meeste aartsvaders werden veel ouder.

Je verjaardag vieren? Kom langs en bespreek met ons de mogelijkheden van een gezellige feestzaal tot compleet arrangement!