Jubileum

Een jubileum is een herdenking van een gebeurtenis (zoals de huwelijksverjaardag van een huwelijk, indiensttreding) die een bepaald aantal (meestal een veelvoud van 5) jaren geleden is.

Bij een jubileum hoort een feest, dat bij de te vieren periode op bijpassende wijze wordt gevierd. Een 40-jarig huwelijk wordt vaak grootser gevierd dan een van 12½.

Ook bedrijven vieren jubilea. Bij de meeste bedrijven wordt aan iemand die 25 jaar in dienst is een feest aangeboden. Een tweede ambtsjubileum wordt gevierd als men 40 jaar in dienst is. Door de invoering van de VUT en het brugpensioen en de grotere wisseling van banen komen deze feesten nog maar weinig voor.

Niet alleen vieren de bedrijven het jubileum van medewerkers, maar ook van de organisatie zelf. Het komt voor dat bedrijven al vele tientallen jaren of zelfs soms honderden jaren bestaan. Denk aan bijvoorbeeld bedrijven als Shell, Philips of Heineken. Vaak viert zo’n bedrijf zijn hoge leeftijd met een jubileumboek.

Ook steden, dorpen en zelfs landen vieren eigen jubilea. De verschillende historische gebeurtenissen worden vaak op jubileumjaren (50, 100 en zelfs 1000 jaar na de gebeurtenis zelf) herdacht.

De verschillende jubilea
1 jaar: papier
2 jaar: katoen
3 jaar: leer
5 jaar: houten
6¼ jaar: blik
10 jaar: tin
12½ jaar: koper
15 jaar: kristal
20 jaar: porselein
25 jaar: zilver
30 jaar: parel
35 jaar: koraal
40 jaar: robijn
45 jaar: saffier
50 jaar: goud
55 jaar: smaragd
60 jaar: diamant
65 jaar: briljant
70 jaar: platina
75 jaar: rhodium
80 jaar: eik
100 jaar: ivoor

Een jubileum vieren? Kom langs en bespreek met ons de mogelijkheden van een gezellige feestzaal tot compleet arrangement!