Bruiloft

De bruiloft
Vandaag de dag is het huwelijk een veel voorkomend fenomeen. Je komt elkaar tegen, date een tijdje, en bij de meeste beginnen na een tijd de kriebels… Dé grote vraag wordt gesteld: ‘Wil je met me trouwen?’ (JAAAA!!) Een verloving volgt, en na een aantal maanden treden twee mensen in het huwelijksbootje. Vandaag de dag erg normaal, maar waar komt de bruiloft eigenlijk vandaan met alle bijbehorende tradities en rituelen?

Geschiedenis van het huwelijk
Trouwen is een mijlpaal in het leven. De verbintenis van een man en een vrouw die voor elkaar kiezen is een blijde gebeurtenis.
Vele tradities en rituelen rondom deze dag zijn al eeuwen oud. Soms zo oud dat we de oorsprong er niet een meer van weten.
Er is veel veranderd in de loop van de tijd rondom het fenomeen huwelijk. De motieven om te trouwen zijn in de loop van de tijd ook veranderd. Vroeger werd er voornamelijk getrouwd om status en economisch belang. De vrouw werd uitgehuwelijkt aan een man, iets wat vandaag de dag haast niet voor te stellen is.

Tegenwoordig trouwt men omdat er sprake is van wederzijdse liefde en twee mensen er voor kiezen om hun leven samen te delen, in voor- en tegenspoed! Vanaf de 16e eeuw veranderd het huwelijkspatroon en wordt het huwelijk vaker uitgesteld. In de 18e eeuw groeide het besef dat liefde de basis moet zijn voor een goed huwelijk. Men hechte meer waarde aan een gelukkig en harmonieus gezinsleven. In de 19e eeuw was het idee stevig ingeburgerd en steeds meer mensen trouwden op basis van liefde en kameraadschap. Toch hielden de meeste ouders scherp in de gaten dat hun kinderen niet beneden hun stand trouwden, en dat het huwelijk ook uitbreiding van bezit betekende. Vanaf begin 20e eeuw zijn economische of familie belangen geen overweging meer bij het zoeken van een levenspartner. De bruid en bruidegom kiezen elkaar op grond van wederzijdse liefde.
In het buitenland wordt de bruiloft weer op een andere manier gevierd. Zo werd er in Israël in de tijd van de bijbel 7 dagen lang feest gevierd. Wat voornamelijk belangrijk was, dat er voldoende wijn was. De beste wijn werd eerst geschonken, en wanneer de gasten ietwat aangeschoten waren, werd er mindere wijn geschonken.

Indeling van een trouwdag
Iedere bruiloft is weer anders, en kan bestaan uit verschillende onderdelen. De huwelijksvoltrekking door de ambtenaar van burgerlijke stand is verplicht, hierdoor komt het wettelijk huwelijk tot stand.
Daarnaast kan er naar keuze één of meerdere onderdelen toegevoegd worden aan de bruiloft:
1. Voltrekking van het burgerlijk huwelijk op een door de gemeente goedgekeurde locatie
2. Een foto en/of video reportage van het bruidspaar en familie
3. Een religieuze plechtigheid in de kerk
4. Een feestmaal voor het bruidspaar, familie en vrienden
5. Een receptie voor familie, vrienden en kennissen
6. En aansluitend een bruiloft feest

Er is dan nog verschil tussen daggasten en receptie- of feestgasten, voornamelijk om kosten te besparen en de dag intiem te vieren. Tijdens het diner houden de ouders van het bruidspaar vaak een toespraak. s’ Avonds bij het feest wordt er vaak gelegenheid gegeven voor een toneelstukje, liedjes en foto presentaties, waarin de levensloop van het bruidspaar van bruid en bruidegom in het licht gezet wordt. In Nederland is er geen vast stramien waaraan je moet houden als bruidspaar, iedereen kan zo zijn eigen dag indelen en plannen.

Jouw bruiloft
Iedere bruiloft is weer anders, logisch, ieder bruidspaar heeft weer andere wensen. Kijk vooral naar wat jullie leuk vinden en graag willen. Er is voor de bruiloft geen vast stramien waar bruidsparen zich aan horen te houden. Sommigen vinden het leuk om de tradities te volgen, anderen wijken er graag vanaf en plannen helemaal naar eigen smaak en behoren de bruiloft. Doe vooral wat jullie zelf leuk vinden, of dat nu een picknick is in het midden van het park, of trouwt op het water of in de dierentuin, (bijna) alles kan op je trouwdag!

Je bruiloft vieren? Kom langs en bespreek met ons de mogelijkheden van een gezellige feestzaal tot compleet arrangement!