Bowlingweetjes en Puntentelling


De geschiedenis van het bowlen
De sport bowlen is eeuwenoud. In vroegere tijden werden vaak stenen gebruikt in plaats van ballen.
 Dat het echt een serieuze sport werd was in 1875 toen in de Verenigde Staten de Nationale Bowling Association werd opgericht.
 Deze organisatie bestond uit 27 bowlingclubs uit Manhattan. 
De spelregels zijn ook toen bedacht. Regels over de omvang van de bowling bal, het verwijderen van de kegels en de afstand van de kegel en de foutlijn, het aantal gooi beurten, de hoogte van de kegels en de maximale score.

Het doel van bowlen
Een bowling game bestaat uit tien frames. Een frame is een serie van maximaal twee worpen met een bowlingbal. Het doel is in één keer de tien zogenaamde pins om te gooien. Lukt dit, dan heb je een Strike. Lukt dit niet, dan mag je in een tweede keer om de nog resterende pins om te gooien. Lukt dit, dan heb je een Spare. Lukt dit niet, dan tellen het totaal aantal omgegooide pins. 
Degene die na tien frames de meeste punten heeft gehaald is de winnaar van de bowling game.

Bowlen is voor iedereen
Bowlen is een sport voor iedereen. Dit kan in clubverband maar ook als recreatief bowler. Man, vrouw, jong of oud, iedereen kan de bal op zijn of haar manier gooien. In vele landen wordt bowlen gespeeld. Bowlen is een echte techniek sport en geen sport van kracht. Concentreren en rustig blijven is de kunst van het bowlen.

Nederlandse Bowling Federatie, de NBF
De Nederlandse Bowling Federatie is op 3 februari 1962 opgericht en heeft bijna 14.000 leden bij 132 verenigingen.

Frame
Een bowlinggame bestaat uit 10 frames, iedere frame bestaat uit maximaal twee worpen. In het 10de frame mag je bij een strike nog twee maal extra gooien en bij een spare nog één maal extra gooien. Dit zijn de nabeurt(en) of bonusframe(s).

Strike
Een strike gooi je als je alle pins (dat zijn de kegels) in één worp omgooid. Als je na de eerste worp nog pins recht overeind hebt staan mag je nog een keer gooien. Als je nu alles omgooit heet dit een spare.

Turkey
Wanneer je heel goed geoefend hebt en al goed strikes kunt gooien dan gaan we iets verder. Drie strikes achter elkaar heet een Turkey (kalkoen), vier strikes achter elkaar heet een four-bagger evenals vijf strikes achter elkaar five-bagger heet. Als je echt goed bent en je gooit zes strikes achter elkaar dan heet dit een six-pack.

Perfect game
De echte sportbowlers hebben eigenlijk maar één doel als ze aan het bowlen zijn en dat is een perfect game. Een perfect game heb je als je alle beurten een strike gooit. Dit zijn er 12, 10 frames en 2 nabeurten. Je hebt dan een score van 300.

De telling
De omgegooide pins worden gewoon bij elkaar opgeteld. Wanneer je een strike gooit mag je de volgende twee worpen bij de beurt van de strike optellen. Bij een spare mag je de volgende worp bij de frame van de spare optellen. Wanneer je dus alleen strikes gooit mag je steeds weer de volgende twee strike bij de frame optellen. Ieder frame is dan dus 30 pins. Tien maal 30 pins is de maximale score van 300.

Gelukkig hebben we tegenwoordig automatische computerscores en hoeven we ons hoofd niet te breken over de ingewikkelde berekeningen. Om te kunnen inschatten hoe hoog je score zal gaan uitvallen is het echter wel handig als je even snel kunt uitrekenen wat je nog moet gooien om een bepaalde score te halen.

Wanneer je een beginnende bowler bent krijg je met heel andere termen te maken. Een gutterball is in de goot terecht gekomen en levert geen score op, ook niet wanneer de bal weer de baan op komt. Wanneer de computer fout aangeeft betekent dit dat je met je voet over de foutlijn heen gegaan bent en wederom geen score. Een open frame is een frame zonder spare of strike, een misser dus. Wanneer er twee pins op afstand van elkaar blijven staan, vaak heel lastig om te spare-en spreek je van een split. Als de headpin (de voorste pin) erbij staat spreek je niet van een split. Hoewel deze spare vaak even moeilijk is.